Koliko god bili svesni da je za decu štetno da odrastaju ispred televizora i koliko god se trudili da ih čuvamo od svih vrsta ekrana, sigurna sam da smo svi mi kao roditelji došli u situaciju da nas dete ne čuje jer čeka da vidi šta će se sledeće desiti u crtaću ili da Nam deca kažu da im je dosadno u njihovoj sobi prepunoj igračaka, a da je baš zanimljivo da gledaju potpuno isti crtać već četvrti put.

Nudimo vam strategije kako da smanjite ili ograničite vreme ispred ekrana, bez potpunog ukidanja gledanja televizije. Tehnologija je tu, svuda oko nas, i ne čini se da će išta promeniti u skorijoj budućnosti pa je najbolje da deca budu od samog početka svesna da treba da postoje vremenske granice i da nije sve što vide na ekranu podobno  za decu.

  1. TOKENI ZA GLEDANJE TV-A

Možete uvesti tokene za gledanje tv-a. To čak može biti i zajednički projekat. Isečete nekoliko krugova od kartona i ukrasite ih zajedno sa decom. Svaki token predstavlja 15 ili 20 minuta gledanja televizije i zajednički se dogovorite koliko se tokena dnevno može iskoristiti. Naš predlog je jedan dnevno u toku radne nedelje, a po dva vikendom. Na ovaj način dete ima određenu nezavisnost jer samo bira kad će gledati crtaće, možete mu vi pomoći sa programom pa samo bira i kad i koji crtać želi da pogleda, ali je vremenski ograničeno gledanje. Ovaj način za dogovaranje se može ukombinovati sa učenjem gledanja na sat, učenjem da se navije alarm na 15 minuta i slično.

2. ZARAĐIVANJE MINUTA FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU

Jedna od najgorih posledica provođenja previše vremena ispred ekrana za dete u razvoju je nezgodan položaj tela i krivljenje kičme. Ako se igraju kompjuterske igre onda se koče prsti, koristi se samo palac, a ne cela šaka i kvari se vid. Zato dogovor u kući može biti da se smeju igrati igrice 15 minuta dnevno, a za sve preko toga moraju se minuti zaraditi u odnosu 2 prema 1. To znači da 20 minuta hoda u prirodi znači dodatnih 10 minuta kompjuterskih igara. Ili pola sata trčanja i treninga znači dodatnih 15 minuta crtaća.

3. KOLIKO STRANICA KNJIGE TOLIKO MINUTA ISPRED EKRANA

Slično kao sa nagrađivanjem fizičke aktivnosti, može se nagraditi i čitanje. Razumljivo je da mlađe generacije manje čitaju jer većinu književnih dela imaju ekranizovano i sumirano u više verzija, ali to ne znači da deca ne treba da otkriju radost čitanja i veštine kritičkog mišljenja. Ukoliko je vaš tinejdžer postao veliki zaljubljenik u novu sagu ili trilogiju, dogovorite se da koliko stranica pročita, toliko ima dodatnih minuta gledanja za taj dan. Poželjno bi bilo da tu istu trilogiju i pročita  pa nek samo odluči u kom obliku je bolja, možda se iznenade.

4. FILMSKE VEČERI

Na kraju, ništa nije crno-belo. Kao sa svakim izazovom u roditeljstvu, ne treba mrzeti sve ono što je novo i čemu naginju nove generacije. Donekle, možda im se treba pridružiti i naučiti kako da jednom sedmično zajednički uživamo u tim trenucima, a da i dalje budemo svesni da mora postojati vremensko ograničenje i kontrola sadržaja koje su deca izložena.

Filmske večeri su porodične večeri kad se prave kokice ili omiljena hrana, može se čak zajednički napraviti i pica ili dozvoliti neka grickalica koja bi učinila ove momente još više posebnim. To su momenti kad se svi uvučemo pod ćebe i pričamo o svemu o čemu ne stignemo u toku radne sedmice kad moramo da trčimo na posao, u školu, na treninge i silne rođendane. A da biste se osigurali da su razgovori kvalitetni i da to vreme ispred ekrana bude ne samo ugodno nego i višestruko korisno, nudimo vam nekoliko crtaća kratke forme u kojima možete uživati i ako ne znate englesk jezik jer imaju tople poruke koje bi valjalo svi da zapamtimo.

For the birds (3 mins)

A joy story (4 mins)

The present (5 mins)

Piper (7 mins)

Umbrella (8 mins)

The snowman (25 mins)

Filmske večeri su jedna od retkih stvari u kojima čak i tinejdžeri uživaju. Valja imati to na umu i izgraditi od malena tu naviku da se jednom nedeljno provodi vreme zajedno gledajući filmove sa lepim porukama koje kad deca malo odrastu mogu uključivati vršnjačko nasilje, pobedu ljudskog duha ili pomoć osetljivim grupama i da se o tome u porodici priča i da se neguju razgovori, pa čak i ako su ih ekrani inspirisali.

Categories: