LETOVANJE SA MALOM DECOM

MOŽEMO LI SE MI ODMORITI NA ODMORU SA MALOM DECOM I DA LI JE U REDU DA DECA PROVEDU ODMOR NA TELEFONU?

Pomalo je zbunjujuće, ali ne i iznenađujuće kad roditelje koji dođu sa godišnjeg odmora pitate kako im je bilo, a oni kažu da su se umorili, nikako odmorili.

Godišnji odmor za roditelje male dece znači odmor od rada, ne odmor ili pauza od životne svakodnevnice. Ako se putuje negde, onda odmor znači i izmeštanje iz naše svakodnevnice, ali sa malom decom koja su manje ili više fizički zavisna od svojih roditelja, stvarnog odmora nema. Baš kao što odmora nema ni kod kuće kad ste bolesni, umorni ili nervozni.

,,Odmor“ sa decom znači da deca (a možda i vi sa njima) dožive nešto novo, probaju novu veštinu kao što su plivanje, ronjenje, skakanje u vodu ili pričanje na stranom jeziku, ali definitivno ne znači odmor u smislu da će roditelji ikada moći da se opuste i piju koktel na plaži ili da zaspu dok se sunčaju jer im se eto tako htelo dok njihov trogodišnjak zna šta sme i ne sme na plaži i nadamo se da neće jesti pesak, skakati po tuđim peškirima ili ulaziti u vodu bez dozvole. Zašto onda uopšte prolaziti kroz tu torturu pakovanja i dugog putovanja? A sve to zato da bi se deca žalila kako im ne odgovara krevet i kako je dosadno u autu.

More je da se brčka, pliva i uči da se zaroni sa otvorenim očima. More je da se oslobodimo strahova i skačemo u vodu, čak i kad ne vidimo dno. More je za ubeđivanje sa decom da moraju nekad da izađu iz vode i more je savršeno mesto za razgovor o tome koliko je sunce opasno za našu kožu i šta trebamo da radimo da bismo bili bezbedni čitavog života.

More je da se najzad hoda bos. Deca u gradu to retko rade, a pesak je idealan za ravna stopala koja su cele godine u patikama. Ravna stopala znače krivu kičmu, a kriva kičma znači da deca dobijaju grbe još pre nego što su stavili školsku torbu na leđa.

More je za porodične šetnje. Na moru ne moramo da ustajemo rano zbog posla i vrtića tako da ne moramo ni da budemo u svom standardnom režimu. U redu je da deca šetaju i kad padne mrak, još bolje da legnu na pesak i gledaju zvezde. Lepo je da deca vide kako ponekad kažemo da nema pravila. Da se na spavanje ide kad nam se spava, da doručak može i da se razvuče jer se nigde ne žuri. To ne znači da deca neće odmoriti, ali stvarno im ništa neće biti ako na odmoru jedu picu dva dana zaredom.

Na moru je super kakvo god da je vreme. Kad duva vetar budu super talasi. Mali talasi od kojih bežimo, veliki talasi koji nas skroz isprskaju. Kad pada kiša, ne bude hladno, a naročito je lep doživljaj biti od vodom kad pada kiša. Da li ste nekad probali da gledate kapljice kiše kako padaju dok ste vi otvorenih očiju u toploj vodi?

More je deci prilika za osamostaljivanje. U prodavnici, bacanje smeća, pranje i širenje veša, čitanje menija i biranje hrane, plaćanje konobaru, naručivanje sladoleda, isprobavanje novih ukusa. Sa starijom decom imajte na umu da je to ili jedno od sledećih letovanja možda i vaše poslednje porodično i da će uskoro tražiti da idu sa društvom.

Ako ste zabrinuti šta bi deci moglo biti zanimljivo na plaži gde su samo pesak i more setite se da je to sve što njima treba. Deci brčkanja nikad dosta, a na plaži im je dovoljna mašta i pokoji novi drugar. Dovoljno je zabavno naći raka, morskog ježa, praviti kule od peska. Ali uvek možete igrati na sigurno i poneti karte, tempere za bojenje kamenčića, možete igrati igru ,,Na slovo, na slovo“ ili ,,Kaladont“ poneti dečiju omiljenu knjigu ili slikovnicu.