Da li je bitno da slavimo 8. mart i Dan žena i devojaka u nauci i zašto da?

Ovi praznici će se slaviti u svakom kutku naše planete dokle god sve devojčice, devojke i žene ne budu u potpuno ravnopravnom položaju, ne samo na polju nauke nego na svim životnim poljima i u svakoj životnoj situaciji. Činjenica je da ovi praznici nisu samo puko podsećanje na ženske istorijske figure i veličanje onih koje su bile na čelu svih pozitivnih promena i privilegija u kojima mi danas uživamo. Ovi datumi služe za skretanje pažnje na nejednakost i nesklad u položaju na poslu, braku, obrazovanju i slično. Ovi datumi služe da nas podsete da žene čine značajno manji deo radne snage u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Tačnije samo 28 posto u STEM oblastima, a taj postotak je još manji kad su pitanju najbolje plaćeni poslovi kao što je IT sektor.

Zašto je bitno da vidimo više žena u nauci?

Zato što je naučno dokazana činjenica da snažni ženski uzori u knjigama koje čitamo, u serijama koje gledamo i svuda oko nas utiču na naše izbore koje pravimo u životu. Da li ste čuli za ,,Skali efekat“? Agentica Skali je dobro poznata svima koji su pratili seriju ,,Dosije X“ po svom skepticizmu i racionalnom razmišljanju. Njen uticaj je bio toliko jak da se nakon emitovanja serije značajno veći broj žena odlučivao da studira u STEM oblastima. Slično se desilo i sa likom Hermajni Grejndžer u Hari Poteru. Mnoge naučnice su potvrdile da su se osećale osnaženo kad su čitale o glavnom ženskom liku koji beskompromisno dolazi do rešenja i koja je učinila da lik štreberke postane omiljen i drag, ali i neophodan da bi se razrešile misterije. 

Šta mi danas možemo da uradimo da podržimo devojčice koje požele karijeru u STEM-u?

Prvo što možemo da uradimo je da ne pravimo razliku između dečaka i devojčica od prvog dana. Svi vole da skaču po baricama, da se penju po drveću, da kopaju rupe i prave zamkove i da samim tim svi završavaju sa izgrebanim kolenima i prljavim noktima. Nemojte misliti da je problem ako se devojčica oblači kao princeza ako ona to želi, vaše je samo da izaberete suknjice sa džepovima ako usput dok pravi buket poželi i da koju glistu ili žabu sačuva za seciranje za kasnije. 😉 

Ne postoje igračke za dečake i devojčice. Još 1974. je LEGO objavio javno pismo roditeljima u kojem ih opominje da i dečaci vole kućice za lutke, a i da devojčice vole svemirske brodove i da je posao roditelja samo da deci daju pravi materijal u ruke i da deca puste mašti na volju. Baš je razočaravajuće da skoro 50 godina kasnije mi imamo toliko rozih i šljokičastih igračaka u delu za devojčice i toliko plavih stvari i avanturističkih igračaka samo u delu za dečake, kad bi samo trebalo da imamo deo za decu. I tačka. 

Ista stvar je sa odećom. Podjednako je razočaravajuće ako obratite pažnju na natpise na majicama. Devojčicama ne šalju poruke da budu neustrašive i hrabre. Zato moramo da pazimo šta deci čitamo. Nemojte dozvoliti da curice slušaju samo priče u kojima princeze jadne i nesposobne čekaju da ih princ spasi. Čak je i Dizni evoluirao i sad imamo Elzu koja spašava svet, Moanu koja vodi svoj narod u boljitak i Meridu koja prkosi tradiciji i sama bira svoju budućnost.

Okružite svoju decu, i dečake i devojčice, pozitivnim primerima, a ima ih puno! Dečije naučne emisije ne vode samo muškarci. ,,Emily’s Wonder Lab“ je ne samo poučna emisija koju svima toplo preporučujemo za decu nego je toliko osvežavajuće gledati obrazovanu naučnicu koja vodi emisiju čak i u 36. nedelji trudnoće i time normalizuje prirodno ,,drugo“ stanje žena u nauci. Da li ste čuli za Tijanu Prodanović? Ako niste, odmah je zapratite na popularnoj mreži Tik Tok. Ona ruši sve predrasude jer pokazuje da se nauka može prikazati na prijemčiv način. Ona je doktor astrofizike koja razbija mitove, odgovara na sva pitanja i predstavlja još jedan svetli primer uspešne žene u nauci koja probija sve barijere. Pričajte im o Margaret Hamilton zahvaljujući kojoj smo stigli na Mesec, neka deca čuju o Kejti Bouman koja nam je prva dala sliku crne rupe o kojoj se do tad samo spekulisalo. Pokažite im sliku veličine njihovog rada. Recite im da su one bile male devojčice koje su sanjarile da naprave neizbrisiv trag u našim životima. Recite im da su uspele…

C:\Users\Korisnik\Desktop\margaret.jpg

Categories: